Zamieszczone przez sawic
1.9 TDI - czy rzeczywiście taki głośny?
Zwiń
X
-
witam,
tak jak juz pisalem w jakims innym tamcie mi osobiscie glosnosc silnika BXE nie przeszkadza tzn słychać go to przede wszystkim jak sie przyspiesza ale tak normalnie jeżdżąc w mieście dźwięk nie przeszkadza. Zaznaczam jednak ze od 2000 roku jeździłem dieslem wiec tez na pewno się przyzwyczaiłem.
Głośność zaczyna mi dopiero przeszkadzać na autostradzie jak się jedzie >130 km/h. Tutaj 6 bieg na pewno by się przydał.
Co do jazdy w mieście to znacznie bardziej przeszkadza mi słabe wyciszenie podwozia i jazda po nierównej nawierzchni albo przede wszystkim bruku powoduje ze poziom halasu w kabinie wzrasta. Nie oszukujmy sie ale O2 jest po prostu słabiej wyciszona. ale tak po za tym to sobie ten samochod bardzo chwale;-) no moze za wyjatkiem tych felernych uszczelek w drzwiach i świstu z o tego malego okienka w tylnych drzwiach. Zanim kupilem O2 czytalem na tym forum o dolegliwościach tego modelu i jesli chodzi o te uszczelki i to okienko to sie wszystko sprawdziło 100%;-)pozdrawiam
miq!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez miqNie oszukujmy sie ale O2 jest po prostu słabiej wyciszona.
nie mówię, że nie jest, chciałbym tylko się dowiedzieć od czego w swojej "klasie" powiedzmy.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
tak trochę "z boku" czytam ten wątek (ja od dawna uprawiam A4) ale wg mnie, a parę km zrobiłem O2 1.9 tdi dsg mojej byłej żony (m.in. dlatego zapisałem się na forum, żeby przed znalezieniem i zakupem auta dla niej coś się dowiedzieć - w sumie była ale jesteśmy w dobrych stosunkach no i wozi nią nasze dziecko, a super auto kupione od forumowicza) O2 jest jednym z najlepszych aut w swojej klasie, śmiem twierdzić (a naprawdę mam i miałem do czynienia z wieloma VAG-ami) , że w ostatnich latach Skoda jakościowo i pod względem wykończenia przeskoczyła VW. Troszkę tylko żal że "nowy" Superb już nie ma "podłogi" A4 - silnik wzdłuż i pełnowartościowe quattro - ale cóż w dzisiejszych czasach księgowi rządzą...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez miqNie oszukujmy sie ale O2 jest po prostu słabiej wyciszona.
Pzdr
Komentarz
-
-
BXE , który jest moim pierwszym dieslem , w mojej bardzo subiektywnej ocenie najgłośniejszy jest na biegu jałowym zaraz po odpaleniu . Natomiast w czasie jazdy w trasie , na V biegu z prędkością około 120 km/h , wyciszenie auta jest na tyle dobre , że można prowadzić rozmowę bez podnoszenia głosu a dźwięk silnika nie "rzuca się w uszy" . Pojawia się natomiast szum pochodzący z fabrycznych opon , który może denerwować a którego nie ma po założeniu opon zimowych .
Poza tym słysząc swoje TDI w kabinie odnoszę wrażenie , że to jest bardzo duży i mocny silnik :lol:Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
Czy nie jest tak przypadkiem że diesel przy większych prędkosciach bedzie cichszy niż benzyniak? Gdzieś włąsnie słyszałem taką opinie. :roll:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez eni4cO2 BXE jest bardzo głośna. I słabo wyciszona.
Na zimnym silniku faktycznie jest głośniejsza, ale po rozgrzaniu do temp. optymalnej kultura pracy jest nawet przyjemna.
Co do wyciszenia też się nie zgadzam.
Radzę przejechać się Fiestą 1,4 TDCi albo Ceed-ką 1,6 CRD. Na mój słuch są głośniejsze.O2 1.9 TDI BXE ELEGANCE - SILVER ARROW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez miqNie oszukujmy sie ale O2 jest po prostu słabiej wyciszona.
nie mówię, że nie jest, chciałbym tylko się dowiedzieć od czego w swojej "klasie" powiedzmy.pozdrawiam
miq!
Komentarz
-
-
na tej zasadzie możemy porównać nową O2 do starej S klasy, jakiegoś LS400 itp. zapewniam, że w mercu i lexie ciszej :idea: :lol:
rozumiesz o co chodzi :?: :szeroki_usmiech
[ Dodano: Sob 02 Kwi, 11 16:03 ]
o na przykład taki:
kumpel mój jeździ takim i muszę powiedzieć, że pod wieloma względami jest "bardziej" niż nasze O
nie tylko pod względem wyciszenia :lol:
tylko... co teraz :?: :shock: :szeroki_usmiechsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodana tej zasadzie możemy porównać nową O2 do starej S klasy, jakiegoś LS400 itp. zapewniam, że w mercu i lexie ciszej :idea: :lol:
rozumiesz o co chodzi :?: :szeroki_usmiech
[ Dodano: Sob 02 Kwi, 11 16:03 ]
o na przykład taki:
kumpel mój jeździ takim i muszę powiedzieć, że pod wieloma względami jest "bardziej" niż nasze O
nie tylko pod względem wyciszenia :lol:
tylko... co teraz :?: :shock: :szeroki_usmiechpozdrawiam
miq!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez miqczy rzeczywiscie wyciszenie musi byc tylko dobrem luksusowym?
Zamieszczone przez miqDla mnie o2 jest autem prawie klasy wyzszej
Zamieszczone przez miqBTW moze VW ustalil taka polityke firmy ze zabronil Skodzie wyciszania ich aut zeby przypadkiem nie staly sie zbyt duza konkurencja dla drozszego Passata ;-)saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
I tak stanowi konkurencję dla Passata, choć technicznie (nie ma to odniesienia do wymiarów) to platformy VAG-a są (były) takie:
- polo, fabia, ibiza (cordoba)
- golf, jetta (bora), a3, leon, toledo, octavia
- passat, a4, superb, exeo (doszło teraz ale w "największej" klasie i tak jest teraz zamieszanie bo paski i superb są teraz niestety w poprzek a exeo to praktycznie przejęta cała liniia technologiczna a4 b6/b7 , no i deska rozdz. z cabrio)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBZamieszczone przez miqTeraz mam jeszcze odsniesienie do Nissana Qashqai
silnik to inna sprawa - w tym nissanie na postoju to sie go w ogole nie slyszy ale juz na autostradzie przy wiekszych predkosciach to jest glosny natomiast zawieszenie cichutkiepozdrawiam
miq!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rtockiI tak stanowi konkurencję dla Passata, choć technicznie (nie ma to odniesienia do wymiarów) to platformy VAG-a są (były) takie:
- polo, fabia, ibiza (cordoba)
- golf, jetta (bora), a3, leon, toledo, octavia
- passat, a4, superb, exeo (doszło teraz ale w "największej" klasie i tak jest teraz zamieszanie bo paski i superb są teraz niestety w poprzek a exeo to praktycznie przejęta cała liniia technologiczna a4 b6/b7 , no i deska rozdz. z cabrio)
do tych co wymieniłeś to wielkościowo i rozstawem osi pasuje A6,Diesel Power i wszystko jasne
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez kris90klekot ma malo palic i glosno chodzic, tyle
Nawiązując do tematu, 1.9 IMO jest głośny, co mi wcale nie przeszkadza, bo czasami mam okazję posłuchać 2.5V6, to jest dopiero zemsta traktorzysty :shock:
Komentarz
-
Komentarz